Cumpara online

0 item(s)

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Contul meu

021.204.34.34 / 0374.666.800

Product was successfully added to your shopping cart.

Izolarea podului si a mansardei: etape, materiale de constructie necesare si beneficii

praktiker-cum-se-izoleaza-mansarda

Daca doresti sa faci economii substantiale la facturi, dar si sa te protejezi impotriva intemperiilor si a pierderilor de caldura, este timpul sa iei in considerare izolarea podului sau a mansardei. Aceasta nu trebuie facuta neaparat cu materiale scumpe, insa este necesara, daca iti doresti economii majore la energia termica.


Beneficiile izolarii podului si a mansardei

Pod plus mansarda este combinatia ideala, care va protejeaza cel mai bine de intemperii si pierderi de caldura in timpul sezonului rece. Daca aveti doar pod, izolarea acestuia este absolut necesara. Materialele nu trebuie sa fie neaparat scumpe, dar trebuie sa fie eficiente si sa reduca pierderea de energie termica. In cazul in care aveti si o mansarda, izolatia termica este recomandata de catre experti, pentru reducerea substantiala a costurilor anuale cu energia termica.

Potrivit specialistilor, o mansarda sau un pod bine izolate pot aduce ecomonii cuprinse intre 20 si 50%, la bugetul familiei. Iar aceste beneficii le veti obtine investind inteligent, nu mult.

Cum se izoleaza un pod nelocuit

Podul nelocuit se poate izola cu polistiren, vata minerala sau celuloza - cea mai eficienta, dar si cea mai costisitoare varianta existenta pe piata.

Tipuri de izolatii potrivite pentru un pod nelocuit

Polistirenul expandat sau extrudat este cel mai folosit in procesele de izolare a podurilor, fiind si cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor. Intens promovat si de primariile din Romania, in programele de reabilitare termica, acesta este folosit si la constructia de case si blocuri noi, cu avantaje imediat vizibile. De exemplu, daca afara temperatura se aproprie de cea a inghetului, in casa, fara caldura pornita, aceasta ramane constant la 20 de grade Celsius.

Placile de polistiren au insa si limitele lor, mai ales atunci cand nu sunt bine montate. Acestea isi pot pierde aspectul plat, iar peretii devin valuriti. Iar daca legaturile dintre panouri nu sunt stranse cum trebuie, apar asa-numitele punti termice, ceea ce duce la condens. Umiditatea astfel obtinuta se transforma repede in mucegai si igrasie. Ca sa nu mai mentionam faptul ca, prin legaturile neetanse, pot intra soarecii, scrie Gandul.info.

Vata minerala - de sticla, precum si bazaltica - este la fel de eficienta ca si polistirenul, dar de cel putin doua ori mai scumpa. Practic, este o tesatura de fibre de sticla cu un liant organic menit sa tina aceste fibre lipite intre ele. Intre fibre se creeaza camere de aer, foarte eficiente in izolarea termica, dar si fonica. Vata minerala este foarte sigura si in caz de incendii, spre deosebire de polistiren, care se aprinde si emana un fum toxic. Aceasta nu numai ca nu arde, dar nici nu intretine focul. In plus, daunatorii se strecoara mai greu in izolatie, desi au fost intalnite cazuri.

O alternativa foarte buna la polistiren sau la vata minerala este celuloza, obtinuta prin tocarea hartiei si adaugarea unor substante de ignifugabilitate, rezistenta la ciuperci si la daunatori. Izolatia este pulverizata cu ajutorul unei pompe direct pe peretii sau pe acoperisul podului.

Izolatia cu celuloza este si antifonica si ecologica, prezentand un risc zero de formare a mucegaiului, spun producatorii. Asigura protectie optima impotriva rozatoarelor sau a insectelor.

praktiker-vata-minerala

Materialele necesare si etapele montarii izolatiei pentru pod

Izolarea unui pod nelocuit se face in mai multe etape:

 • Podul trebuie golit de toate obiectele depozitate acolo, pentru ca veti avea nevoie de mult spatiu de miscare. La sfarsitul proiectului, luati in considerare si ca aglomerarea spatiului cu obiecte de care nu mai aveti nevoie va impiedica buna circulatie a aerului;
 • Pentru izolarea podului veti avea nevoie de mai multe materiale. Cel mai bine ar fi sa apelati la solutia de mijloc, vata minerala, care are un raport bun calitate-pret. Cautati varianta pentru izolat podul, cu o grosime mai mare. Va mai trebuie folie de aluminiu, dar si accesorii suplimentare precum grinzile de lemn, care sunt necesare pentru fixare inainte sa montati vata intre pereti/acoperis si capriori. Calculati totul cu precizie, dar luati-va si o marja, sa nu ramaneti fara material;
 • Daca sub acoperis exista deja o izolatie, starea acesteia trebuie verificata de un expert. Numai acesta va poate sfatui daca trebuie inlocuite doar anumite parti deteriorate sau trebuie sa refaceti izolatia cu totul;
 • Starea acoperisului trebuie verificata si la exterior. Acesta este un pas absolut necesar inainte de montarea izolatiei interioare. Pentru acest pas este de asemenea recomandat sa apelati la ajutorul unui specialist. Intreaga suprafata a acoperisului trebuie verificata, iar portiunile afectate de intemperii trebuie inlocuite neaparat cu materiale de calitate. Numai in acest fel va puneti la adapost de infiltratiile de apa, care pot ajunge in izolatia proaspat montata. Acordati o atentie sporita cosurilor de evacuare, gaurilor de aerisire sau ferestrelor superioare, daca acestea exista;
 • Vata minerala, sau orice alt material alegeti pentru izolatie, nu se aplica niciodata direct pe acoperis. Prinderea unei folii hidroizolatoare este absolut necesara, daca doriti sa impiedicati patrunderea apei, formarea condensului si aparitia mucegaiului. Apelati la ajutorul unui specialist si in acest caz, pentru ca montarea foliei nu este simpla si necesita o mana sigura;
 • Vata minerala trebuie masurata, taiata si pregatita pentru izolatie. La fel si polistirenul, daca apelati la aceasta solutie. Nu taiati materialul in paturi foarte mari, care vor fi greu de manevrat si montat. In plus, bucatile mai mici pot acoperi mai eficient tot spatiul;
 • Grinzile trebuie atasate de capriori inainte de montarea materialului termoizolant. Acestea trebuie sa formeze un cadru amplu, necesar aplicarii izolatiei. Acest pas este absolut necesar atunci cand lucrati cu vata minerala, pentru ca in acest fel pierderile de caldura sunt reduse la minimum, iar materialul izolant este protejat de umezeala si formarea mucegaiului;
 • Atunci cand asezati vata minerala intre capriori si acoperis, folositi echipament de protectie pentru maini, ochi si nas. Este bine sa aveti si un ajutor alaturi de voi sau sa apelati la o firma specializata. Atentie la usa/scara de acces, cos de evacuare sau ferestre si guri de aerisire, daca acestea exista. Este bine sa lasati un spatiu de cativa zeci de centimetri intre acestea si izolatie, pentru a evita orice potentiale riscuri si a avea mereu acces la aceste zone;
 • Odata montata, vata minerala trebuie acoperita cu folie, care va functiona ca o bariera de vapori si care o va proteja de condens. Puteti folosi apoi chiar si gips-carton pentru a conferi un aspect placut interiorului podului;
 • Procesul de izolare termica a podului se finalizeaza cu izolarea podelei, care se face dupa aceiasi pasi. Nu este o etapa obligatorie, insa este recomandata pentru o protectie suplimentara.
praktiker-izolarea-podului

Cum se izoleaza o mansarda locuita

Si in cazul mansardelor locuite, sistemul termic care ofera cea mai mare eficienta energetica este cel din vata minerala, mai precis vata bazaltica. Topul este completat de vata minerala din sticla si polistirenul expandat.

Cei care vor o izolatie ecologica pot opta pentru celuloza sau lana naturala. Polistirenul este, in schimb, triumfator la capitolul pret, inclusiv cel al montarii izolatiei de catre un expert.

Tipuri de izolatii pentru o mansarda locuita

Factori ca forma, metoda sau usurinta in instalare trebuie luati in considerare atunci cand alegeti izolatia termica pentru mansarda locuita. Proprietatile termice sau rezistenta la foc a materialului ales nu sunt nici ele de neglijat.

Puteti sa alegeti intre:

 • Polistiren expandat;
 • Vata minerala bazaltica sau de sticla;
 • Spuma poliuretanica;
 • Fibre de celuloza, sub forma de fulgi.

Materialele necesare si etapele montarii izolatiei pentru mansarda locuita

In cazul unei mansarde locuite, izolarea termica a acoperisului se face fie deasupra capriorilor - intre capriori si tigla, fie intre capriori. Un strat termoizolant se va adauga si sub capriori, pentru evitarea puntilor.

Izolatia se monteaza in patru etape:

 • Intr-o prima faza se verifica daca exista deja o folie hidroizolatoare. In caz ca raspunsul este nu, aceasta trebuie neaparat aplicata;
 • Materialul termoizolant se taie si se fixeaza intre capriori;
 • Pentru stratul termoizolant de sub capriori se vor monta grinzisoare perpendiculare pe capriori, intre care se va aplica un strat nou de material termoizolant;
 • Ultima etapa consta in montarea unei membrane ce nu va permite formarea vaporilor. Cand acest pas este gata, puteti trece la realizarea finisajelor.

Evaluarea izolatiei podului sau mansardei la cumpararea unei cladiri

O evaluare a izolatiei podului sau mansardei o poate face numai un specialist la fata locului. Expertul va fi cel care va verifica starea izolatiei - in caz ca a fost montata una in trecut, zonele care trebuie reparate, starea acoperisului sau existenta unei folii hidroprotectoare.

Materialul cel mai potrivit trebuie ales tot in baza sfaturilor primite de la specialist. Pretul polistirenului incepe de la putin peste 2 lei, dar poate sa ajunga si la peste 130 de lei/pachet. Pretul vatei minerale incepe de la 40 de lei/pachet.

Fie ca vreti sa izolati termic podul sau o mansarda locuita, primul pas este sa asigurati hidroizolatia acoperisului. Apoi, sfatul unui specialist este absolut necesar, daca va doriti o lucrare care sa treaca si testul timpului.

Sursă foto: Shutterstock.com

Scrie un comentariu

Aboneaza-te la noutatile Praktiker!