Cumpara online

0 item(s)

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Contul meu

021.204.34.34 / 0374.666.800

Product was successfully added to your shopping cart.

Sfaturi pentru plantarea butasilor. Tot ce trebuie sa stii

praktiker-ingrijirea-butasilor

Plantarea butasilor respecta anumite reguli si etape specifice fiecarei plante, de la vita de vie, la trandafir, zmeur sau lavanda. Este o etapa esentiala pentru plante sanatoasa si culturi bogate, asa ca iti aratam cateva informatii pretioase cu privire la butasi si ingrijirea lor.


Butasirea si plantele care se inmultesc prin butasi

O multime dintre plantele decorative, medicinale sau arbustii fructiferi se inmultesc prin butasi. Butasirea se foloseste la nenumarate plante, insa cele mai multe persoane o asociaza cu plantarea vitei de vite.

Este un termen cunoscut, cu care este familiarizat orice agricultor care produce struguri si vin sau care se ocupa de culturile de fructe de padure precum zmeura, murele sau coacazele. Desi fiecare dintre aceste plante are propriile particularitati cand vine vorba despre plantarea butasilor, regulile generale raman, in mare, aceleasi, indiferent de cultura.

Ce inseamna butasirea plantelor

Butasirea este una din cele mai populare, mai simple si mai ieftine metode de inmultire a plantelor, fiind cunoscuta si sub numele de inmultire vegetativa. Butasul este portiunea viabila din organul unei plante (lastar, tulpina, radacina) care are capacitatea de a emite radacini si lastari reproducand planta mama.

Procedeul consta in punerea la inradacinat a unui lastar de 5-8 cm lungime si este posibil la anumite plante anuale si perene, dar si la unii arbusti. Butasirea se poate face si in ghiveci, in special pentru plantele de apartament.

Avantajele inmultirii prin butasire

Printre avantajele inmultirii prin butasi se numara urmatoarele aspecte:

- Este economica si nu implica achizitionarea de noi seminte

- Plantele se dezvolta mai repede decat daca s-ar planta seminte direct in camp

- Se transmit la plantele urmatoare insusirile valoroase ale plantelor mama

Tipuri de butasi

Exista mai multe tipuri de butasi in functie de diverse criterii. O clasificare a butasilor ar arata cam asa:

Dupa organul prelevat avem:

 • Butasi de lastari
 • Butasi de fragment de lastar
 • Butasi de tulpina
 • Butasi de frunze
 • Butasi de radacina

Dupa natura tesutului:

 • Butasi erbacei
 • Butasi semilemnificati
 • Butasi lemnificati

Dupa dupa epoca de butasire:

 • Butasi de primavara
 • Butasi de vara-toamna
 • Butasi de toamna-iarna

Plante ce se inmultesc prin butasi

Majoritatea plantelor se pot inmulti si prin butasi, insa pentru fiecare dintre ele exista o metoda particulara de plantare si ingrijire a butasilor, pentru a se dezvolta corespunzator. Se pot inmulti prin butasi atat plante ce cresc in gradina, cat si plante din ghiveci, precum florile decorative de apartament.

 • Plante ce se inmultesc prin butasi in gradina - Vita de vie, murul, zmeura, afinul, coacazul, catina, trandafirii, magnolia, lavanda etc.
 • Plante ce se inmultesc prin butasi in ghiveci - violeta africana, ficus, dracaena, filodendron, muscata, begonia, aralia, cercelus, leandru, dafin, hortensie etc.

Sfaturi pentru plantarea corecta a butasilor

Plantarea corecta a butasilor incepe prin alegerea perioadei propice. Butasii nu se dezvolta in orice fel de conditii, astfel incat este foarte important sa fie aleasa perioada potrivita din an, in care temperatura din aer si din sol si precipitatiile ajuta dezvoltarea plantelor. Totodata, trebuie sa luam in calcul si modul de plantare, cat si alegerea locului potrivit pentru viitoarele plante.

Perioada propice plantarii butasilor

Plantarea butasilor de vita de vie, trandafiri, zmeura, mure, coacaz, lavanda se poate realiza primavara sau toamna – perioada recomandata si, doar in cazuri exceptionale, in iunie, iulie. Locurile insorite si bine drenate sunt recomandate pentru plantarea butasilor, iar calitatea butasilor este direct proportionala cu rezistenta si recolta plantei.

Perioada optima pentru plantarea butasilor tine de cerintele plantelor. Butasii de vita de vie se planteaza de obicei primavara sau in luna septembrie, in toama, in vreme ce butasii de zmeura, de pilda, se planteaza in octombrie-noiembrie.

Temperatura optima pentru plantarea butasilor

Butasii se planteaza cand temperatura din aer este cuprinsa intre de 18-25 grade Celsius si umiditatea din sol este intre 50 si 80%.

Dimensiunea si adancimea gropilor pentru plantarea butasilor in gradina

Dimensiunea gropilor pentru plantarea butasilor depinde de planta, insa, in general, gropile pentru butasi au o adancime de 40-50 de centimetri si un diametru cuprins intre 30 si 50 de centimetri.

Alegerea unor butasi de calitate

Pentru o dezvoltare buna este foarte important sa alegem butasi de calitate. Asta inseamna lastari tineri, vigurosi. Nu se folosesc niciodata lastari (sau alte parti din planta) batrani, ingalbeniti, uscati sau care au fost loviti de boli sau daunatori.

Alegerea corecta a vasului pentru butasirea in ghiveci

Pentru plantele in ghiveci, vasul ales pentru butasire nu este unul definitiv. Butasii se transplanteaza ulterior in ghivece, dupa ce incep sa se dezvolte.

SFAT PRACTIC: Este recomandat in general ca pentru aceste plante sa se aleaga vase transparente, care sa permita observarea dezvoltarii plantei.

Alegerea corecta a mediului pentru butasirea in ghiveci

Pentru butasii in ghiveci ai plantelor de apartament se folosesc locuri bine luminate si cu temperaturi de peste 18-29 de grade.

Etapele plantarii butasilor in gradina

Plantarea butasilor in gradina nu este deloc complicata. Ea cuprinde, totusi, cativa pasi esentiali ce nu trebuie omisi. Iata care sunt aceste etape si ce implica fiecare dintre ele:

Alegerea terenului pentru plantarea butasilor - se alege o zona neumbrita si cu un teren drenat

Pichetarea terenului pentru plantarea butasilor - presupune marcarea locurilor in care urmeaza sa fie plantati butasii; este o etapa importanta mai ales pentru plantatii mari, deoarece permite organizarea lor. In aceasta etapa trebuie sa se aiba in vedere densitarea de plantare si distanta dintre randuri si dintre plante recomandata pentru planta respectiva

Pregatirea terenului pentru plantarea butasilor - terenul se curata de vegetatie, se afaneaza si se trateaza cu un fertilizant destinat culturii pe care urmeaza sa o infiintam.

Fasonarea butasilor pentru plantare - reprezinta taierea butasilor si se face cu o foarfeca de gradina. Dimensiunea butasilor este diferita in functie de planta, insa, in general, variaza intre 8 si 10 cm.

Parafinarea butasilor pentru plantare - presupune inmuierea capetelor care ajung in pamant intr-o baie de parafina topita

Mocirlirea butasilor pentru plantare - capetele care ajung in pamant ale butasilor se inmoaie intr-un amestec de pamant, apa si ingrasamant

Saparea gropilor pentru butasi si asezarea lor in ele - se sapa gropile in care urmeaza sa fie plantati butasii si se asaza butasii in ele

Musuroirea butasilor dupa plantare - butasii se acopera cu pamant afanat sub forma unui musuroi

Udarea si fertilizarea butasilor dupa plantare - butasii se uda din plin in primele zile de la plantare (daca nu sunt zile ploioase) apoi cate putin in fiecare zi pana planta devine suficient de viguroasa si se trece la ingrijiera specifica ei. Fertilizarea se face in functie de cerintele minerale ale plantei si nu este neaparat necesara

Ingrijirea butasilor dupa plantare - Butasii se verifica zilnic, pentru a se analiza ritmul de dezvoltare. In functie de acest aspect se intervine cu udari si fertilizari.

praktiker-plantarea-butasilor

Plantarea butasilor in ghivece sau jardiniere

Pentru plantele de apartament inmultirea prin butasi este o practica foarte raspandita, pentru ca este foarte economica si deloc grea. Practic, din orice vlastar al planted se mai poate obtine inca una, asa ca este la indemana tuturor. In felul acesta poti face din singura ta violeta africana o adevarata colectie de plante la fel, care sa-ti infrumuseteze casa.


Iata etapele plantarii butasilor in ghiveci sau in jardiniera:

Recoltarea butasilor - implica alegerea unui lastar tanar si viguros din planta mama si taierea lui

Alegerea mediului potrivit pentru butasire - Se alege un loc luminos, cu temperatura de peste 18 grade Celsius. Unele plante, precum orhideele, de pilda, au probleme de dezvoltare daca lumina soarelui bate direct spre ele, asa ca trebuie asezate la fereastra, nu in aer liber, in balcon sau pe terasa. Mediul potrivit de dezvoltare depinde de planta pe care o butasim si de cerintele sale.

Pregatirea pamantului din ghiveci sau jardiniera - pamantul de flori este potrivit in general pentru dezvoltarea butasilor. La fel de bine, butasii poti fi asezati si intr-un vas cu apa si putin pamant de flori la baza si dupa ce s-a format radacina sa fie transplantati.

Transplantarea butasilor - dupa ce butasul s-a dezvoltat si este suficient de viguros, el poate fi transplantat in ghiveciul sau. Vasul definitiv trebuie sa fie suficient de incapator pentru viitoarea planta.

Udarea si ingrijirea butasilor - dupa plantarea in pamant, butasii se uda zilnic si se aplica fertilizator lichid potrivit pentru planta respectiva. Odata ce planta a crescut, se respecta acelasi ritual de ingrijire urmat si pentru planta mama.


Sursa foto: Shutterstock.com

Scrie un comentariu

Aboneaza-te la noutatile Praktiker!