Cumpara online

0 item(s)

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Contul meu

021.204.34.34 / 0374.666.800

Product was successfully added to your shopping cart.

Tehnici de depozitare corecta a vinului. Cat de importante sunt temperatura si umiditatea

Tehnici de depozitare corecta a vinului
Un vin devine mai bun odata cu varsta numai daca este pastrat in conditii optime. Acestea includ temperatura, umiditate si lumina potrivite.

In maturarea vinului trebuie sa ai in vedere insa si elemente precum recipientul in care bautura este pastrata, dopurile pe care le folosesti sau inclinarea sticlelor si evitarea vibratiilor.

In acest articol vei invata care sunt pasii pe trebuie sa-i urmezi pentru a pune la pastrat in mod corect vinul.

Depozitarea vinului pentru maturare sau invechire

Vinul este o bautura cu o vechime de aproape 7.000 de ani. Care este insa cel mai important lucru, transmis din generatie in generatie, pe care l-au invatat producatorii de vin in cele sapte milenii de istorie? Aceasta bautura nobila trebuie rasfatata. In caz contrar, isi va pierde rapid din calitati.

Astfel, spatiul si conditiile in care este depozitat vinul trebuie controlate. Vorbim aici despre elemente precum alegerea recipientelor, ventilatia optima sau rolul luminii artificiale.

Recipientele potrivite pentru depozitarea vinului

De preferat, vinul ar trebui depozitat in butoaie de lemn, damigene din sticla sau direct in butelii.

Butoaiele de lemn

Confectionate din lemn de stejar, sunt folosite si pentru fermentarea, si pentru maturarea vinului. Pot sa elibereze in bautura diverse arome, precum vanilie, migdala, cacao sau cafea;

Damigeana de vin

Usor de curatat, damigenele de vin sunt perfecte pentru depozitarea vinului, mai ales ca nu prezinta niciun risc de formare a bacteriilor;

Sticla de vin

Cel mai des folosite recipiente de depozitare. Se aleg in functie de calitatea vinului care urmeaza sa fie imbuteliat si de tipul acestuia.

raft sticle vin

Temperatura potrivita pentru depozitarea vinului

Ca regula generala, temperaturile ridicate nu sunt prietenele vinului. Astfel, daca termometrul din spatiul de depozitare sare de 21 de grade Celsius, vinul tau isi va pierde din savoare. Specialistii spun ca temperatura corecta de depozitare a vinului este cuprinsa intre 7 si 18 grade. Ideal, insa, nu ar trebui sa depaseasca 12-13 grade.

Si o temperatua mica poate afecta calitatea bauturii. Dopul se usuca, daca termometrele arata mai putin de 7 grade, lasand aerul sa patrunda in sticla.

Mentinerea unei temperaturi stabile in spatiul de depozitare a vinului

Fluctuatiile de temperatura, care contracta si dilata dopul, afecteaza bautura. La fel si temperaturile de inghet, care vor „fura“ din savoarea vinului. In plus, la aceste temperaturi sticla se poate sparge, pentru ca lichidul creste in volum atunci cand ingheata. Asadar, mentinerea unei temperaturi optime si constante este o regula esentiala in depozitarea corecta a vinului.

Umiditatea potrivita pentru depozitarea vinului

Ideal, vinul se pastreaza la un nivel de umiditate de 70%, insa specialistii spun ca o umiditate cuprinsa intre 50 si 80% nu va afecta in mod negativ calitatea bauturii. Problema umiditatii din camera de depozitare poate fi rezolvata cu un umidificator sau cu un dezumidificator, in functie de necesitati.

Protejarea vinului de lumina naturala pe durata depozitarii

Razele UV afecteaza calitatea vinului. Iar viticultorii cu experienta cunosc acest lucru si folosesc sticle colorate, pentru a rezolva aceasta problema. Vinurile albe si cele rose sunt mai sensibile decat cele rosii la lumina naturala.

Modul de iluminare recomandat pentru spatiul de depozitare a vinului

Pentru iluminatul spatiului de depozitare poti folosi insa becuri incandescente, care sunt mai sigure pentru vin decat cele fluorescente.

Pozitia corecta a sticlelor pentru depozitarea vinului

Buteliile de vin se asaza pe rafturi la orizontala. In acest fel, bautura va fi in contact permanent cu dopul. In caz contrar, risti ca dopul sa se usuce si sa lase aerul sa patrunda, afectand calitatea vinului.

depozitare vin

Dopurile potrivite pentru sticlele de vin

Dopurile potrivite pentru sticlele de vin sunt cele din pluta. Acestea se aleg in functie de dimensiuni si calitatea acestora si asigura microoxigenarea bauturii.

Protejarea vinului de vibratii in timpul depozitarii

Potrivit unor teorii, reactiile chimice provocate de vibratii pot afecta vinul pe termen lung. Insa nu exista dovezi concrete care sa confirme aceasta teorie. Cu siguranta, insa, niste vibratii puternice pot sa miste sedimentele depuse pe fundul sticlelor, afectand gustul si textura bauturii.

Ventilarea spatiului in care se depoziteaza vinul

Ventilatia naturala este esentiala in maturarea vinului, pentru ca va preveni aparitia mirosurilor neplacute si a mucegaiului. Tocmai de aceea, cramele, dar si vitrinele de depozitare a vinului au sisteme de ventilatie integrate.

Registrul vinotecii, important pentru o vinoteca profesionista

In cazul vinotecilor, care pot depozita mii de sticle de vin, un registru care sa tina evidenta acestora si evolutia lor in timp este absolut necesar. Aici sunt trecute elemente precum denumirea vinului, podgoria din care provine sau soiul acestuia. In plus, se va trece si anul de recolta, anul introducerii in pivnita, taria, aciditatea si concentratia de zahar. Niciun registru nu este complet fara sa includa si locul exact din crama unde poate fi gasita o anumita sticla de vin.

pastrarea vinului

Depozitarea vinului inainte de vanzare sau de servire

In functie de cat spatiu ai la dispozitie sau de calitatea vinului pe care vrei sa-l invechesti, exista mai multe solutii de depozitare, de la frigidere profesioniste, la minicrame de vin.

Frigiderul de vin

Un astfel de frigider poate depozita cateva zeci de sticle de vin, marele lui avantaj fiind faptul ca ii poti seta simplu temperatura optima pentru pastrarea bauturii. Este de preferat in locul frigiderului clasic, unde calitatea vinului poate fi afectata de lumina.

Vitrinele de vin

Vitrinele de vin permit nu numai controlul temperaturii la care este depozitat vinul, dar si a umiditatii. In plus, au o capacitate mai mare de stocare si sunt dotate cu filtre speciale de carbune activ care absorb mirosurile neplacute.

vitrina vinuri

Debarale sau minicrame de vin

Este de preferat sa depozitezi vinul in spatii special amenajate pentru acest lucru. Pasionatii isi construiesc de obicei minicrame, in beciurile caselor. Daca locuiesti insa la apartament, poti crea un spatiu de depozitare chiar in debara, unde poti instala rafturi speciale, care sa pastreze buteliile de vin la orizontala. Acestea trebuie insa aerisite frecvent, pentru o ventilatie optima si pentru a feri bautura de mucegai.

Perioada de maturare a vinului

Timpul de maturare a vinului difera in functie de soiul acestuia. Cel alb se maturizeaza de regula mai repede, si poate fi invechit pe o perioada de 4 pana la 18 ani. Cel rosu, in schimb, poate fi pastrat intre 8 si 20 de ani inainte de consum. Maturarea trebuie verificata constant in tot acest timp. Acest lucru se poate face prin analizarea sticlelor si prin degustari frecvente.

Depozitarea vinului este o adevarata arta. Tocmai de aceea, pastreaza acest ghid la indemana, pentru a-l putea consulta de fiecare data cand ai nevoie.

Surse foto: Shutterstock

Scrie un comentariu

Aboneaza-te la noutatile Praktiker!
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii. Aflati mai multe aici.
x